Veliler için Uzaktan Eğitimde Çocuklarının Sağlıklı Biçimde Öğrenmeye Devam Etmelerine Yardımcı Olmanın Yolları
Covid-19 salgınının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisinin ciddi boyutta hissedilmesiyle alınan koruyucu önlemler kapsamında öğrenim yılının sonuna gelmeden okulların beklenmedik bir şekilde evden online eğitim modeline geçmesi, öğrencilerin pek çok rutinini tersine çevirdi.
Ülkemizde müfredatın EBA TV, EBA.GOV.TR veya özel eğitim kurumlarının tercih ettiği farklı platformlar üzerinden sürdürülmeye başlanmasıyla, normal şartlarda çocuklarını bilgisayarın başından kaldırmak için uğraş veren veliler ansızın ders süresince öğrencileri nasıl ekran başında oturtacaklarının yollarını arar duruma geldiler.
Yeni öğrenim yılının hemen başında yayımlamaya karar verdiğimiz bu haftaki yazımıza, veliler için yeni normalde, çocukların evde kaldıkları süre boyunca eğitimlerinin doğru biçimde devam edebilmesine yardımcı olması umuduyla, UNICEF'in Küresel Eğitim Şefi Robert Jenkins’in konuyla ilgili açıklamalarını taşıdık.
Keyifli okumalar.
Yeni Eğitim Öğretim Yılı için Velilere Uzaktan Eğitim Tavsiyeleri
Birlikte Bir Rutin Planlayın
Uzaktan eğitim modeli öğrenciler adına bir miktar esnekliğe sahip gibi görünse de eğitimdeki başarı hedefini yakalayabilmesi için çocuğunuzun ilgili süreci zorunlu bir tatil olarak görmesinin önüne geçmeye odaklanmanız oldukça önemli.
Kısa da olsa geçtiğimiz öğrenim yılının sonunda deneyimlemek zorunda kalınan öğrenme modelinin, verimli biçimde devam etmesi için öğrenciler, tıpkı virüs öncesi dönemde olduğu gibi, eğitim programını destekleyen belirli rutinleri takip etmeli.
Bu nedenle çocuğunuzla birlikte uyanma, okuma, yemek, mola, ödev ve oyun saatlerini de kapsayan günlük veya haftalık rutinler planlayarak, söz konusu programı takip etmesi yönünde teşvik etmeniz, eğitim yılı süresince hem sizin hem de öğrencinin işini oldukça kolaylaştıracaktır.
Diyalog Yoluyla Çocuğunuzun Stresle Başa Çıkmasına Yardımcı Olmaya Çalışın
Eski yaşantımıza ne zaman döneceğimizi bilememenin doğurduğu belirsizlikle başa çıkmak, tıpkı yetişkinler gibi çocuklarımız için de oldukça güç.
Okulların başlamasıyla sizin ve çocuğunuz bir miktar daha artan stres seviyesi ile başa çıkmanın en etkili yolu ise diyalog kurmaktan geçiyor.
Farklı yaşlarda ve kişilikte her insanın strese karşı farklı tepkiler gösterebileceğini göz önünde bulundurarak, çocuğunuzla sabırlı ve anlayışlı biçimde iletişim kurmaya çalışın.
Çocuğunuza derslerine, sorunlarına, beklentilerine ve nasıl hissettiğine dair sorular sorarak, sizinle duygularını ve düşüncelerini paylaşmaya teşvik edin.
İletişim kurarken samimi bir üslup kullanmanız, sizinle özgürce konuşmasına izin vermeniz, ağzından çıkan her sözcüğü dikkatle dinlediğinizi göstermeniz, karşı tarafın yaptığınız konuşmayı bir sorgu gibi görmesinin önüne geçecektir.
Duygularını anladığınızı belli edin ve sorunları için ortak çözümler arayarak eğitim, aile ve sosyal hayatıyla ilgili endişelerini en aza indirmeye çalışın.
Acele Etmeden İlerlemesini Sağlayın
Ders tekrarı için kısa öğrenme programlarını takip etmesini önerin ve bu süreyi aşamalı olarak uzatın.
Örneğin nihai hedef 30 veya 45 dakikalık bir ders çalışma süresiyse, ilk olarak 10 dakika ile başlayın ve süreyi zamanla biraz daha uzatın.
Ders aralarını çevrimdışı etkinlikler veya egzersizlerle zenginleştirmeye çalışın.
Okul Yönetimi, Öğretmen ve Diğer Ebeveynlerle İletişim Halinde Olun
Süreçle ilgili bilgi almak veya mevcut problemleri çözmek için öğretmenlerle ve okul yönetimiyle iletişim halinde kalın.
Sizinle aynı sorunları yaşayan diğer ebeveynlerle karşılıklı olarak deneyimlerinizi paylaşmanız da evde eğitim konusunda birbirinizi desteklemenizi sağlayabilir.
Kaynak: www.unicef.org