Doğal Afetlerde Alınacak Önlemler

Dolu, don, taşkın, sel, yıldırım, deprem, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağış, şiddetli rüzgar, çığ ve fırtına ülkemizde en çok görülen doğal afetlerdir. Bu doğa olayları hakkında ne kadar bilgili olunursa olası afet durumlarında süreç o kadar az hasarla atlatılabilir.
Afet anında güvenliğinizi sağlamak için önemli adımları ve öncesinde alınması gereken tedbirleri bir araya getirdik, gelin birlikte inceleyelim!
Doğal afetlere hazırlıklı olmak için neler yapmalıyız?
Doğa olaylarının şiddetleri ve yıkıcı etkileri düşünüldüğünde ilk olarak yaşanılan binaların afetlere dayanıklılığını kontrol ettirmek gerekiyor. Sonrasında ev halkı ile acil durum planı oluşturmalı ve bu planı kullanarak önemli kişiler, buluşma yerleri, telefon numaraları ve tıbbi bilgiler kaydedilmeli. Böylece evdeki herkes acil bir durumda ne yapacağını bilir ve daha az telaş yapar. Evdeki mobilyaları duvarlara sabitlemek ve açık raflara ağır eşyalar koymaktan kaçınmak da alınması gereken önlemler arasındadır. Yaşlı yetişkinler için gerekli tüm ilaçları ve tıbbi malzemeleri içeren iyi stoklanmış bir tedarik setine sahip olmak hayati önem taşır. Dayanıklı yiyecek, su, ilaçlar, ilk yardım malzemeleri, el fenerleri, piller, kimlik ve sigorta belgeleri gibi önemli belgeleri ve temel malzemeleri içeren bir acil durum malzeme seti oluşturulmalı. Bu acil durum malzemelerindeki ürünlerin son kullanma tarihleri belirli aralıklarla kontrol edilmeli ve yenilenmelidir.
Doğal afetler gerçekleşirken neler yapmalıyız?
Deprem sırasında alınacak önlemler
Sakin kalarak önceden planlamış olduğunuz güvenli bir alana geçin. "Çök, kapan, tutun" yöntemiyle korunmaya çalışın. Camlardan, kırılabilecek ağır eşyalardan ve duvarlardan uzak durun. Deprem gerçekleşirken merdivenlere ve asansörlere yönelmeyin. Eğer dışarıdaysanız güvenli ve açık bir bölgede durun, binalardan ve elektrik kaçağı olabilecek hatlardan uzaklaşın.
Sel sırasında alınacak önlemler
Zeminden yüksek bir yere çıkın ve su seviyesini gözlemleyin. Eğer dışarıda ve araçtaysanız sel sularına girmeyin, su seviyesi az olsa da su akışı güçlü olabilir. Suyla temas halinde olan kablolar tehlikeli olabileceğinden elektrik hatlarından uzak durmaya çalışın. Sakinliğinizi koruyarak yetkililerin uyarılarını takip edip güvenli tahliye noktalarına yönelin.
Yangın sırasında alınacak önlemler
Yangın bölgesinden hızlı ancak kontrollü şekilde uzaklaşın. Kapıyı açmadan önce sıcaklık ve duman olup olmadığını kontrol edin. Dumandan korunmak için ağzınızı ve burnunuzu nemli bir bezle kapatın. Bulunduğunuz bölgeden uzaklaşırken asansörleri değil, merdivenleri kullanın.
Fırtına ve kasırga sırasında alınacak önlemler
Fırtına ve kasırga sırasında kapalı alanlarda kalın ve camlardan uzak durun. Elektrikli cihazları prizden çıkararak, yıldırım tehlikesine karşı önlem alın. Dışarıda bulunmanız gerekiyorsa, hem yıldırım riski taşıdığından hem de güçlü rüzgarlar nedeniyle devrilebileceğinden ağaçlardan mümkün oldukça uzak durun. Aynı zamanda metal nesnelerden uzak durmak da güvenliği artıracaktır.