bilgisayar

Oyuncak Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler Var

Oyuncak Almadan Önce Bilmeniz Gerekenler Var

Çocuk gelişimde büyük önem taşıyan oyun, miniklerin; bedensel, zihinsel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini destekleyerek, kendilerini ve dünyayı keşfetmelerine yardımcı oluyor.

Oyun aktivitesi eğlenceli olduğunda minikler; yeni beceriler edinmeyi, paylaşmayı, yardımlaşmayı, sorun çözmeyi hoş deneyimler yoluyla öğreniyorlar. 

Oyunu çocuğun iletişim şekli yani lisanı olarak kabul edersek, doğru oyuncakları da gelişim süreçlerini sağlıklı bir biçimde yaşamalarına imkan veren araçlar olarak görebiliriz.

 O Muhteşem Oyuncağı Kendiniz için Almış Olabilir misiniz?

Ufaklıkların, özenle hazırlanan paketleri, minicik elleri ile tuttukları andaki sevinçlerine ve heyecanlarına ortak olmak, kuşkusuz hepimizin ruhunu besleyen, eşsiz bir deneyim.

Çocuğumuzu veya çevremizdeki minikleri mutlu etmek adına renkli oyuncak stantları veya sokak aralarında kurulan tezgahlar arasında gezerken, çoğu zaman hepimizin içimizdeki çocuğun sesine kulak verdiğimiz zamanlar oluyor.

Çocukluğumuzda sahip olmanın keyfini yaşadığımız veya sadece hayali ile avunmakla yetindiğimiz; uzaktan kumandalı arabalar, bebek evleri, robot gibi oyuncaklar oldukça cazip olduğundan, hediye etme isteği ile hemen satın alabiliyoruz.

Çocuklarımızın Zarar Görmemesi Sorumluluğuyla Hareket Etmeliyiz

Oyuncak satın alma işini, kendi adımıza adeta bir nostalji gezisi olarak yaşamamızda elbette bir sorun yok. Asıl tehlike, iyi niyetle alınan oyuncakların, çocuklar için önemli riskler taşıyor olabileceği gerçeği.

Ambalajlı haliyle oldukça masum ve cezbedici görünen pek çok oyuncak; oynayan minik parçalar, sivri köşeler, kordonlar, kayışlar, kanserojen maddeler, uzun teller ve ipler sebebiyle tehlike arz ediyor.

Bu nedenle herhangi bir özel günü beklemeden, sıkça hediye ettiğimiz oyuncakları seçerken, çocuklarımızın zarar görmemesi sorumluluğuyla hareket etmemiz gerekiyor.

Çocuklarımız için Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Ebeveynler; küçük parçalara ayrılabilen, pervaneli, tahta, fırlatılabilir oyuncakların taşıdığı riskler hakkında kendi çocukluklarında yaşadıkları deneyimlerinden hareketle yeteri kadar bilgi sahibi.

Peki ya çağımızda çocuklarımızın oyun oynarken karşı karşıya tehlikeler, daha ölümcül riskler taşıyorsa?

Dikkatli ve seçici davranarak, çocuklarımızı oyuncakların neden olduğu yaralanmalardan, hastalıklardan ve olası tehditlerden uzak tutmamız elbette mümkün.

Bloğumuzun bu yazısında, binlerce seçenek arasından en doğru ve sağlıklı oyuncakları seçmenize yardımcı olacak bilgileri sizler için listeledik.

Fitalat İçeren Oyuncaklar Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor

Plastik esaslı ürünlerin sertliğini azaltmak, esnekliklerini artırmak ya da şeffaflaştırmak için eklenen ve zararlı bir madde olan Fitalat, çeşitli endüstriyel ürünler dışında maalesef oyuncak üretiminde de kullanılıyor.

Üreme ve sinir sistemi gelişimi sorunları, hormonal sistem bozuklukları, alerjiler ve astım gibi hastalıklara neden olduğu gibi kanserojen etkisinden de şüphe edilen Fitalat, etiketsiz ve denetimsiz olarak üretilen renkli oyuncakların cazibeli dünyasında sıkça karşımıza çıkıyor.

Ülkemizde plastik yoğun oyuncakların %20’sinde, izin verilen oranın çok üzerinde kullanıldığı tespit edilen bu tehlikeli maddeyi barındıran her 5 oyuncaktan biri, çocuklarımızı fiili olarak hasta ediyor.

Bu plastik tuzaktan uzak durmak adına oyuncak seçimizi yaparken, etiket içeriğini dikkatlice okumanızı ve bilinen markaların plastik oyuncaklarını tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bebekler Kurşun Zehirlenmesi Riskiyle İç İçe

İmitasyon takı ve oyuncak imalatında kullanılan kurşun, böbrek hasarından öğrenmede ve büyümede gecikmeye kadar çok ciddi sonuçlar doğuran, zehirlenme tehlikesi barındırıyor.

Çocuklarda kurşun zehirlenmesi en çok kurşun içeren kaynak boyadan, metalden veya plastikten üretilen oyuncakların yanı sıra boyalar nedeniyle yaşanıyor. 

Vücut tarafından emildiğinde ciddi ve kalıcı hasarlara yol açan bu zehirli madde, yalama ve ısırma yoluyla nesneleri keşfetmeye çalışan bebekleri ve küçük çocukları hedef haline getiriyor.

Konuyla ilgili farkındalığınızın artması, siz almasınız dahi hediye olarak gelen oyuncaklara da şüpheyle yaklaşmanıza neden olacağını umut ediyoruz. Kuşku duyduğunuz oyuncakları, tereddüt etmeden çöpe atmanızın yerinde olacağını lütfen aklınızdan çıkarmayın.

Yumuşak Peluş Oyuncaklar Mikropların Favorisi

Çocuklar için peluş bir oyuncak alırken, doğru materyallerle doldurulduğundan, kenarlarının ve dikişlerinin güvenli olduğundan emin olmanız oldukça önemli. Kolayca mikrop barındırabildikleri ve temizlenmeleri zor olduğundan, bu tip oyuncakların yıkanabilir özellikte olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. 

Doğru şartlarda üretilmeyen bu tip oyuncakların, solunum rahatsızlıklarına neden olduğu biliniyor. Doldurulmuş hayvanlar veya bebekler oldukça sevimli görünseler de toz ve ince parçacıkların neden olduğu risk sebebiyle özellikle alerjik bünyeli çocuklardan uzak tutulmalı.

Gözleri ve burunları için kullanılan düğme benzeri küçük nesneler, sağlam dikilmediği takdirde yerinden kolayca çıktığından, küçük yaşlardaki çocuklar tarafından yutulması halinde nefes borusunu tıkayabilir. Aynı şekilde içinde küçük plastik topaklar bulunan oyuncaklardan da kaçınmanız gerektiğinin altını çizmeliyiz. Herhangi bir yırtık ya da delikten kolayca dışarıya çıkan plastik toplar, çocuklar tarafında yutulduğunda tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Gürültülü Oyuncaklardan Kaçınmakta Fayda Var

Uzaktan kumandalı arabalar, telefonlar, müzik kutuları, şarkı söyleyen bebekler gibi sesli elektronik oyuncaklar şüphesiz çocuklar tarafından oldukça ilgi görüyor. Günümüzde genelde kabul edilebilir düzeyde ses çıkaran bu tip oyuncakları satın almadan önce mutlaka kendi kulağınıza yakınlaştırarak, duyduğunuz sesin rahatsız edici bir düzeyde olmadığından emin olmanızı öneriyoruz. Kabul edilebilir standartların üzerinde ses çıkaran oyuncaklar, çocuğunuzun kulaklarına zarar vererek kalıcı işitme hasarına neden olabilir.

Elektrikli Oyuncaklar Alev Alabilir

En fazla alarm veren oyuncak grupları arasında yer alan elektrikli oyuncaklar, uygun şartlarda üretilmediği takdirde aşırı ısınma ve alev alma tehlikesi taşıyor. Bazı durumlarda tüketicilerin, bozulduğunu düşünerek tamir etme gayesiyle elektrik sistemi ile oynamaları da bu tip kazalara sebep oluyor. Tüm bu riskler nedeniyle yetkililer, elektrikli oyuncakların 5 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğunu ve bir yetişkinin gözetimi altında kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Tanınan Üreticiler ve Güvenlik Standardı Uyarıları Yol Göstericiniz Olmalı

Oyuncak seçimi söz konusu olduğunda, ebeveynlere yapılabilecek en doğru tavsiye kuşkusuz sadece bilinen üreticilerin oyuncaklarını alma noktasında, titiz davranmaları gerektiği olacaktır. Pazarlarda veya ara sokaklarda kurulan tezgahlarda sıkça rastlanan, üreticisi tanınmayan, markası belirsiz oyuncaklar, uygun güvenlik kontrolü ve prosedürlerinden geçmemiş olabilir. Herhangi bir oyuncak güvenliği standardı olup olmadığına dair etiketlere göz atmanız ve üzerinde CE ibaresi olduğundan emin olmanız yerinde olacaktır.

Sosyal Medya'da Paylaş:
Ücretsiz Teklif Alın

Formumuzu doldurun, en kısa sürede sizinle iletişime geçerek, ihtiyacınıza en uygun güvenlik çözümlerini ücretsiz olarak belirleyelim.

Aydınlatma Metni kapsamında Kimlik ve iletişim bilgilerimin Securitas Alarm İzleme ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından bildirdiğim iletişim kanalları üzerinden iletişim bilgilerime tanıtım, kampanya, reklam, promosyon gibi içeriklere sahip ticari elektronik iletiler gönderilmesi amacıyla işlenmesine ve bununla sınırlı olarak hizmet alınan üçüncü taraflar ile paylaşılmasına