Sonbaharla Birlikte Yenilenme Vakti
Yaz aylarını sevenler adına kışın ayak seslerini taşıyan sonbahar, kasvetli bir geçiş dönemini temsil eder. Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi yıllardır bilinen bir gerçek olsa da değişime direnmeden yeni sürece ayak uydurmak, bir parça gayretle bakış açımızı değiştirmekte saklı. Bizler de sıradaki yazımızda insan sağlığından bakım onarım ihtiyacına varıncaya kadar geniş bir yelpazede, sonbaharın getirdiği değişime nasıl uyum sağlanabileceğine dair önerilerimizi derledik. Keyifli okumalar.
Ruhen ve Bedenen Sonbahara Hazırlanın
Yavaş yavaş tekrar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirme eğiliminde olduğumuz sonbahar ayları, pek çoğumuz için sürekli uyku hali, konsantrasyon güçlüğü, sorumluluktan kaçınma ve iştahsızlık benzeri etkilerden oluşan ruhsal değişimleri de beraberinde getiriyor. Genel olarak bir miktar bıkkın ve karamsar hissetmemize yol açan bu depresif ruh halinden kurtulmak, neyse ki düşünüldüğü kadar zor değil.
Uzmanların da altını sıklıkla çizdiği gibi güne güzel bir kahvaltıyla başlamak, un ve şekerden uzak durarak lif ve protein bakımından güçlü gıdaları tercih etmek, gün içerisinde enerji dolu hissetmenin en etkili yolu. Tıpkı yemek düzeni gibi geceleri 7-8 saat süresince uyumak, uyanma ve yatma saatlerini bir düzene oturtmak da gün içerisinde daha canlı hissetmemiz açısından oldukça önem taşıyor.
Kalsiyum emiliminde ve bağışıklık sistemi fonksiyonunda hayati rol oynayan D vitamini takviyelerinden faydalanmak ise bedenin mevsim değişikliğine ayak uydurmasına yardımcı olan bir diğer önemli adım.
Sonbahar Alerjisine Dikkat
Sonbahar mevsimi alerjik bünyeye sahip kişiler için sorun olabilecek sürprizleri de beraberinde getiriyor.
Rüzgarlar nedeniyle bitkilerdeki polenlerin havaya karışması sonucunda sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve gözlerin kızarması en çok karşılaşılan şikayetler arasında.
Rüzgarlı havalarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması, sportif faaliyetler için kapalı alanların tercih edilmesi, polen ya da mantar sporlarının içeri girmesini önlemek için pencerelerin kapalı tutulması ve eve gelindiğinde giysilerin değiştirilerek duş alınması üzerimize yapışan alerjenlerden temizlenmek amacıyla alınabilecek önlemlerin başında geliyor.
Bitki çayları ve et suyu çorbalar günlük beslenmeye dahil edildiğinde mukus üretimini artırarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Portakal, üzüm ve domates gibi alerji belirtilerini artıran gıdalar ise kontrollü olarak tüketilmelidir.
Mevsimin Güzelliklerini Keşfetmek Sizin Elinizde
Güneşin rahatlatan etkisinin azalmasına odaklanmak yerine evde veya dışarıda yapabilecek keyifli aktivitelerle hayatımıza renk katmak kuşkusuz bizim elimizde.
Yakın arkadaşlar için leziz bir akşam yemeği hazırlamak, tiyatroya gitmek veya doğanın değişen renklerinin tadının çıkarılabileceği doğa yürüyüşlerine katılmak, mevsim değişikliğinden etkilenmeden, keyif alabileceğiniz aktivitelerden sadece birkaçı. Bu dönemi uzun zamandır gerçekleştirmek istediğiniz içsel bir değişimi destekleyen kitaplar okuyarak veya hem ruhen hem de bedenen daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olacak spor dallarıyla uğraşarak da huzurla atlatabilirsiniz. Önerilerimiz yeteri kadar ilginizi çekmiyorsa, seçenekleri zevkinize göre çeşitlendirebilir ve kısa bir internet araştırması sayesinde şehrin farklı noktalarında gerçekleşen, konserden söyleyişe, sergiden dans gösterine uzanan birbirinden farklı davet ve organizasyondan dilediğinize kolayca dahil olabilir, içinde bulunduğunuz ana tat katan farklı deneyimler yaşayabilirsiniz.
Evlerde Yenilenme Hazırlıkları
Bir yanıyla kışa hazırlık dönemi olan sonbahar mevsimi, soğuk havalarda evlerde yaşanabilecek aksaklıklara karşı alınacak önlemler ve yapılması gereken bakım ve onarım işleri için de kuşkusuz en uygun zaman dilimi.
Havaların nispeten güzel geçtiği bu günler, ihtiyaç doğrultusunda baca ve oluk temizliğinden ısıtma sistemi bakımına, boru izolasyonundan çatı tamirine varıncaya dek evlerimizin pek çok noktasında, değişimi gerekli kılıyor. Örneğin sıcak ve huzurlu bir kış dönemi geçirmek için soğuk havanın içeriye girebileceği alanları belirlemek, ısınma faturalarının yükselmesini önlemek bakımından, yapılacaklar listenizde mutlaka yer bulmalı. Aynı şekilde düzgün bir biçimde kapanmayan camlar ve kapılar, evin hızlıca ısı kaybetmesine yol açtığından, enerji ve para tasarrufu sağlamak adına dikkatlice kontrol edilmeli. Camların etrafında oluşmuş boşlukların, uygun materyalleri kullanarak bir miktar doldurulması, pencerelerin üzerine yalıtım kiti yerleştirilmesi, kapı çerçevelerin etrafına kendinden yapışkanlı köpükler koyulması, çatı katı veya bodrum kat gibi noktaların rutubetten arındırılması sızıntıyı engelleyerek yalıtım seviyesini oldukça pratik biçimde arttıran önlemler arasında yer alıyor.
Sonbahar mevsimini verimli bir şekilde değerlendirmeniz adına sıraladığımız tavsiyelerin, evinizde kış hazırlıkları yaparken yol gösterici olmasını umuyoruz. Ne de olsa yazın miskinliğinden sıyrılarak, soğukların kapıda olduğunu düşünmenin tam zamanı!